Dirigenten

Dirigent för Linköpings Akademiska Orkester: Merete Ellegaard

Utöver sina uppdrag som frilansande dirigent arbetar Merete Ellegaard sedan 2009 som Biträdande Director Musices vid Linköpings Universitet , där hon bland annat är konstnärlig ledare för Linköpings Akademiska Orkester och den akademiska damkören Linnéa.

Som dotter till den världsberömda accordeonisten Mogens Ellegaard började Merete sin musikaliska bana med att spela accordeon, men när hon flyttade till Jönköping med sin mamma vid 11 års ålder fanns det ingen lärare där för henne, annat än på piano. Hon studerade därefter oboe och dirigering vid Musikhögskolan i Göteborg och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Andra instrument som Merete hanterat: Viola, dulcian, blockflöjt, pommer och krumhorn. Merete tog examen i orkesterdirigering från Kungliga Musikhögskolan år 2000.

Bland hennes lärare finns namn som Jorma Panula, Alexander Polischuk, Cecilia Rydinger Alin och Jin Wang. Hon har även deltagit i mästarkurser i USA, Tjeckien och Ryssland och erhållit Kungliga musikaliska akademiens utlandsstipendium två gånger. Merete har återkommande uppdrag med orkestrar i hela landet, och har bland annat arbetat med Dala-sinfoniettan, Stockholms läns blåsarsymfoniker, Östgöta blåsarsymfoniker, GWO, Gävle Symfoniorkester och SON.

Merete Ellegaard var även konstnärlig ledare för S:t Tomas Symfoniorkester i Stockholm under åren 2000-2012, och är också konstnärlig ledare för den stockholmsbaserade ensemblen Compact Music. Under 2000-2004 var hon lärare i dirigering vid Dalarö folkhögskola. Merete var även föreståndare för musiklinjen på samma skola under 2002.Sedan 2009 är Merete Ellegaard biträdande director musices vid Linköpings Universitet och konstnärlig ledare för den akademiska damkören Linnea och Linköpings Akademiska Orkester. Merete Ellegaard har genom sitt danska ursprung en närhet till Nielsen och nutida dansk musik. Hon har även arbetat mycket med de stora ryska romantikerna och amerikansk musik. Med en lyhörd pedagogik, och en musikalisk hemvist i både kammarmusikens lyhördhet och den stora romantiska orkesterlitteraturens långa linjer är Merete Ellegaard en mycket omtyckt dirigent bland sångare och instrumentalsolister.

Merete Ellegaard leder också chefs- och ledarskapsutbildningar genom Maestro Management. Merete bor i Hägersten, har tre barn, och är gift med dirigenten Michael Bartosch.