Mahler & Mässingsklang

20.11.2021

1 världsstjärna, 2 orkestrar, 3 trumpetkonserter, musik från 4 sekler och Gustav Mahlers fantastiska 5:e symfoni bjuds det på i Equmeniakyrkan (fd Missionskyrkan) i Linköping i helgen, både lördag kl 18.30 och söndag kl. 17.00.

Linköpings Akademiska Orkester och Linköpings Symfoniorkester bildar en maffigt stor orkesterkropp för att ta sig an Mahlers 5:a, med den kända 4:e satsen - Adagietto - som bland annat använts som soundtrack i filmen "Döden i Venedig". Det är ett verk som innehåller allt; sorg, smärta och stillhet, jubelfanfarer, tokerier och ystra valser, men framför allt är det ett ikoniskt orkesterverk som många musiker och dirigenter drömmer att få framföra. En musikalisk 5-rättersmeny med extra allt.

För att göra evenemanget lite extra kul för publik som älskar ljudet av mässingsklang har vi bjudit in en av vår tids främste trumpetsolister, den belgiske världsstjärnan Jeroen Berwaerts som kommer att spela 3 trumpetkonserter i första avdelningen. Det blir ett uruppförande (världspremiär faktiskt) av ett nyskrivet verk av Julien Becker för trumpet och brassorkester. Därefter ett verk med hög igenkänningsfaktor i form av Joseph Haydns trumpetkonsert. Slutligen en riktigt virtuos och (lättlyssnad) trumpetkonsert av armeniske tonsättaren Alexander Arutjunjan.

Medverkande

Merete Ellegaard, dirigent
Jeroen Berwaerts, trumpet
Linköpings Akademiska Orkester
Linköpings symfoniorkester

Brasselever från Linköpings Kulturskola och Lunnevads Folkhögskola

PROGRAM:

- Julian Becker: Litania nocturne för solotrumpet och brassensemble, uruppförande
- Joseph Haydn: Trumpetkonsert i Ess-dur
- Alexander Arutjunjan: Trumpetkonsert i Ass-dur
--- Paus ---
- Gustav Mahler: Symfoni nr 5

Biljettpris 200 kr
(Student 100 kr, barn i vuxet sällskap 50 kr, kulturskoleelev i vuxet sällskap gratis)